Content Image
Gunung Lagenda

Gunung Ledang Lagenda

PENGENALAN

GUNUNG LEDANG 

Taman Negara Johor Gunung Ledang ditubuhkan pada 2005 untuk melindungi gunung istimewa dan memelihara seluruh tumbuhan unik dan binatang yang bermastautin di sini. Kawasan perlindungan yang berkeluasan 8 611.9 hektar ini, merangkumi keseluruhan Ledang yang mempunyai ciri hutan hujan tropika yang luas dan berfungsi sebagai kawasan tadahan air kritikal untuk negeri Johor dan Melaka.

Gunung Ledang juga menyimpan pelbagai kisah lagenda. Kebanyakkan lagenda mengesahkan seorang puteri misteri, Puteri Gunung Ledang. Dalam versi penceritaan Sejarah Melayu (Sulalatus Salatin/The Malay Annals), menceritakan bahawa Puteri Gunung Ledang telah menetapkan tujuh tuntutan yang mustahil kepada Sultan Melaka jika beliau mahu mengahwininya.

Gunung ini juga digelar dengan pelbagai nama. Pada abad ke 14, seorang pelayar Selat Melaka berbangsa China telah menggelar gunung ini sebagai “Kim Sua” bermaksud Gunung Emas dalam bahasa Hokkien. Gelaran ini diberi kerana dikatakan terdapat kewujudan emas di gunung ini. Seorang ahli kartografi British menggelar gunung ini sebagai Gunung Ophir, diambil dari nama lombong Opir yang membekalkan khazanah kepada Raja Solomon yang hilang. Nama “Gunung Ledang” mungkin juga sudah diciptakan semasa pemerintahan kerajaan Majapahit lagi. Ianya dikaitkan dengan bahasa Jawa lama, “Ledang” yang bermaksud sebagai “tinggi”, “jauh”, atau “menonjol”.

Walaupun emas tidak pernah ditemui di Gunung Ledang, tidak diragukan lagi bahawa Gunung Ledang meyimpan khazanah biodiversiti dan kawasan perlindungan penting untuk hidupan liar. Tidak hairanlah gunung ini telah diterokai oleh naturalis dan ilmuwan terulung sejak dari tahun 1800-an. Alfred Russel Wallace menghabiskan tempoh selama seminggu di sini mengumpulkan burung dan serangga pada tahun 1854, sedangkan H.N.Ridley pula menulis sebuah laporan tentang flora Gunung Ophir dalam edisi 1901 Jurnal Cawangan Straits of the Royal Asiatic Society.

Hari ini, Gunung Ledang merupakan salah satu destinasi pendakian gunung yang popular di negara ini iaitu antara 15,000 dan 20,000 pelawat terlibat dalam pendakian gunung bertinggian 1,276 meter setiap tahun. Pendakian ke puncak gunung mangambil masa setengah hari, ianya bukanlah satu pendakian yang mudah. Mereka yang berjaya mendaki puncak gunung akan mendapat ganjaran keindahan pandangan 360 darjah yang menakjubkan dari dataran sekitarnya, jika cuaca membenarkan.

Taman Hutan Lagenda, merupakan pintu utama dan terletak di di selatan kaki gunung, berdekatan bandar Sagil di daerah Tangkak. Walaupun kebanyakan pelawat datang ke sini untuk mendaki, pintu masuk taman itu sendiri adalah tempat yang sangat sesuai untuk aktiviti riadah seperti berkelah atau perkhemahan di tepi sungai. Destinasi ini sesuai untuk seisi keluarga, pelajar sekolah atau kumpulan syarikat. Terdapat pelbagai penginapan antaranya chalet, asrama, pondok hutan dan tempat perkemahan; manakala terdapat beberapa pakej berkumpulan ditawarkan, dengan aktiviti yang menyeronokkan seperti tempoh halangan, paintball dan santai bersama alam.

Galeri Foto

PERGI KE SANA

Butiran untuk dihubungi

Alamat pejabat:
Taman Negara Johor Gunung Ledang
Batu 26, Jalan Segamat,
84020 Sagil, Ledang,
Johor Darul Ta’zim

Mailing address:
Taman Negara Johor Gunung Ledang
P.O. Box 77, Batu 26, Jalan Segamat,
84020 Sagil, Ledang,
Johor Darul Ta’zim,

Office:     +60 6 963 1030
Mobile:   +60 19 777 2057

Emel:      tamanhutanlagenda@yahoo.com
Facebook:  johornationalparks

Google Maps: https://goo.gl/maps/FHzYoWasfJQ2 
Waze: https://www.waze.com/ul?ll=2.34216043%2C102.61745453&navigate=yes&zoom=16
GPS Location: 2°20’27.6″N 102°37’03.0″E

 


Memandu dari Kuala Lumpur/Singapura

  • Keluar dari Lebuhraya Utara-Selatan di exit 235-Tangkak menuju Tangkak / Muar / Segamat.
  • Selepas tol, belok kanan ke Jalan Muar-Tangkak / Laluan 23, ke arah bandar Tangkak.
  • Terus terus, ikuti tanda-tanda untuk Tangkak, Sagil dan Gunung Ledang.
  • 50 meter selepas Balai Polis Sagil (Balai Polis Sagil) dan selepas Jalan Sempadan anda akan melihat tanda masuk dan pintu masuk ke Taman Hutan Lagenda Gunung Ledang di sebelah kiri anda. Belok kiri.
  • Dari sini, anda perlu memandu melalui estet kelapa sawit hampir 4 km sebelum tiba di pejabat taman.

 

Ini adalah anggaran waktu perjalanan dengan kereta ke Taman Hutan Lagenda:

  • 5 jam dari Kuala Lumpur
  • 5 jam dari Johor Bahru
  • 6 jam dari George Town, Pulau Pinang
  • 3 jam dari Singapura

 


Menaiki Bas

Bandar terdekat dengan hab pengangkutan adalah Tangkak. Terdapat perkhidmatan bas ekspres dari Terminal Bersepadu Selatan Kuala Lumpur ke Tangkak (2 jam). Dari Stesen Bas dan Teksi Tangkak anda boleh menaiki teksi ke taman (15 minit).

 

Bandar utama terdekat adalah Segamat, yang lebih mudah diakses dari selatan. Terdapat perkhidmatan bas ekspres dari Larkin Sentral di Johor Bahru (3 jam) dan Singapura (4.5 jam) ke Segamat serta Terminal Bersepadu Selatan KL ke Segamat (3.5 jam).

 

Dari Segamat, terdapat banyak bas ekspres ke Tangkak (1.5 jam). Anda juga boleh mendapatkan teksi dari Segamat ke taman (45 minit).

 


Menaiki Keretapi

Stesen kereta api terdekat terletak di Segamat. Maklumat dalam bahagian ini adalah untuk memberikan anda gambaran kasar tentang cara merancang perjalanan anda. Untuk jadual kereta api dan harga tiket semasa, sila semak laman web KTMB.

 

Dari Singapura
Ambil keretapi Woodlands CIQ – JB Sentral, perjalanan singkat selama 5 minit. Kereta api berjalan hampir setiap jam bermula dari jam 07:00 hingga 11:30 malam.

 

Dari Johor Bahru (stesen JB Sentral)

Ambil KTM Intercity atau KTM Intercity East Coast Line ke Segamat.

 

Dari Pulau Pinang (Butterworth) / Kuala Lumpur (KL Sentral)

Untuk sampai ke negeri Johor dari bahagian utara Malaysia, anda boleh mengambil Electric Train Service (ETS) ke stesen pertukaran Gemas. Kemudian ambil perkhidmatan kereta api KTM Intercity atau KTM Intercity East Coast ke Segamat. Anda juga boleh menukar dari garis ETS ke laluan Intercity di Pulau Sebang / Tampin dan Batang Melaka. Sebagai alternatif, KTM Komuter berjalan lebih kerap dan juga berhenti di Pulau Sebang tetapi lebih banyak berhenti dan lebih perlahan.

 

Galeri Video

Gunung Ledang Lagenda - Trails

villa lagenda accommodation price

Skip to content