Content Image
Tumpuan Tumbuhan Semulajadi

Endau-Rompin Selai Johor National Park

ALAMI KEINDAHAN AIR TERJUN DAN POKOK GERGASI DI LEMBAH SUNGAI SELAI

PENGENALAN

ENDAU-ROMPIN SELAI

Ditubuhkan pada tahun 1993, Taman Negara Johor Endau-Rompin berkeluasan 48,905 ha adalah kawasan perlindungan terbesar di Selatan Semenanjung Malaysia. Hutan hujan tertua yang teletak di Tenggara Johor ini merupakan khazanah biodiversiti dan habitat kritikal yang sangat penting bagi kelangsungan hidup megafauna yang terancam di negara ini, termasuk harimau malaya, tapir malaya dan gajah Asia.

Terdapat dua pintu masuk utama ke taman negara Johor Endau Rompin iaitu pintu masuk Peta yang terletak di sempadan timur, di daerah Mersing dan pintu masuk Selai di sempadan barat daya, di daerah Segamat.

Pintu masuk Selai dinamakan sempena nama sungai utama yang mengalir melalui taman ini. Legenda Orang Asli tempatan mengatakan bahawa pada zaman dahulu, seorang puteri kayangan yang memiliki suhu badan yang panas turun ke bumi. Haba panas yang dikeluarkan dari tubuhnya menyebabkan sungai besar yang mengalir dari pergunungan Gunung Besar menjadi kecil sebesar rotan atau dalam bahasa tempatan, sehelai rotan (atau “Selai” dalam bahasa yang pendek).

Sungai Selai lebih kecil berbanding sungai Endau dan Sungai Jasin di pintu masuk Peta namun, sungai Selai memberikan suasana yang tenang, dengan pokok-pokok Pelawan yang indah tumbuh di gigi air, dedaunannya membiaskan cahaya matahari ke pulau-pulau batuan kecil yang dikerumuni oleh hidupan akuatik.

"Air terjun" dalam bahasa masyarakat tempatan ialah takahdan Selai sememangnya “Takah Country”. Beberapa air terjun yang terbaik dibuka kepada pelawat, menjadikanya tempat tumpuan yang menenangkan, jika rasa tidak mencabar, cubalah rentasi hutan hujan ini.

5 tempat menarik di Selai:

  • Takah Tinggi – Rasai aura semasa berdiri di kaki air terjun yang besar ini.
  • Tubing Sungai Selai – Gunakan kekuatan dan kecerdasan anda untuk menakluki jeram dengan tiub tayar dan dayung.
  • Takah Pandan – Nikmati keindahan air terjun dan tumbuh-tumbuhan unik yang mengujakan.
  • Laluan hutan – Pasti anda terpikat dengan semua benda-benda kecil yang dilihat di sepanjang laluan, baik pada siang hari dan pada waktu malam.

Galeri Foto

PERGI KE SANA

Butiran untuk dihubungi

Pejabat Bekok:
Taman Negara Johor Endau-Rompin (Selai)
No. 8, Jalan Satria 1, Taman Berjaya, Bekok,
86500 Segamat,  Johor Darul Takzim.

Tel:  +607 9222875
Telefon Mudah Alih:  +6013 744 0952 (WhatsApp or teks)
Emel: erselaijnpc@yahoo.com

Facebook: Endau Rompin Selai
Instagram: endau_rompin_selai

Google Maps (Bekok office): https://goo.gl/maps/nF5Mu2YN7RU2
Waze: https://www.waze.com/ul?ll=2.29804910%2C103.13521140

GPS Location (Bekok office): 2°17’53.2″N 103°08’06.8″E
GPS Location (Lubuk Tapah):  2°25’54.85″N 103°14’54.58″E


Menaiki Kereta

Pelawat boleh memandu ke pintu masuk Selai. Walaubagaimanapun, perjalanan terakhir memerlukan kira-kira 6 km trek lasak, yang tidak disyorkan dengan kereta biasa. Sekiranya anda tidak mempunyai kenderaan 4WD, anda boleh merancang untuk meninggalkan kereta anda di pejabat Taman Negara Johor di Bekok dan meneruskan perjalanan dengan perkhidmatan pengangkutan tempatan.

Untuk sampai ke Bekok dari Kuala Lumpur atau Johor Bahru, keluar dari Lebuhraya Utara-Selatan di Yong Peng (Utara). Belok kiri di simpang tiga selepas balai polis dan ke utara ke arah Chaah dan Labis. Belok ke kanan sekitar 4 km selepas bandar Chaah (ikut papan tanda arah jalan) ke arah Bekok, yang mengambil masa 15 minit lagi. Singgah di pejabat Taman Negara Johor di pinggir bandar untuk mendaftar dan meletak kereta anda jika anda menggunakan perkhidmatan pengangkutan taman.

Pusat pelawat Selai terletak kira-kira satu jam perjalanan dari Bekok. Dari pejabat taman, ikuti papan tanda jalan ke arah air terjun Sungai Bantang, kira-kira 7 km dari Bekok. Teruskan perjalanan ke Sungai Bantang selama 20 km atau lebih. Jalan ini akan membawa anda ke ladang kelapa sawit dan lima buah kampung Orang Asli (Sri Tembayan, Kudong, Tamok, Kemidak dan Selai). Di Kampung Selai, belok kiri ke jalan yang agak sempit yang menuju ke hutan. Dari persimpangan ini, perjalanan mengambil masa lebih kurang 6 km ke kompleks pelawat Selai.


Menaiki Pengangkutan Awam

Menaiki bas ekspres ke Yong Peng, kemudian naik bas atau teksi tempatan ke Bekok. Anda boleh meminta pembekal pengangkutan untuk menjemput anda dari Bekok atau Yong Peng dan membawa anda ke taman.

Turun di stesen keretapi Bekok jika anda datang menaiki kereta api. Anda boleh meminta pembekal pengangkutan untuk menjemput anda dari stesen dan membawa anda ke taman.

Galeri Video

Endau-Rompin Selai - Trails

Skip to content