Content Image
The Wondrous Waterfall

Taman Negara Johor Gunung Ledang (Waterfall)

PENGENALAN

TAMAN NEGARA JOHOR GUNUNG LEDANG (WATERFALL)

Air Terjun Gunung Ledang (ATGL) merupakan kawasan tarikan pelancongan yang terletak di Daerah Tangkak, Johor. Kawasan ATGL ini terletak berhampiran dengan Taman Hutan Lagenda Gunung Ledang yang telah diwartakan dan diuruskan oleh Perbadanan Taman Negara Johor (PTNJ) pada 27 Oktober 2005. Kini kawasan Air Terjun Gunung Ledang (ATGL) akan dikenali sebagai Taman Negara Johor Gunung Ledang (Waterfall) bersempena dengan pengambil alihan oleh pihak Perbadanan Taman Negara Johor pada bulan 1 Jun 2022 yang lalu.

Kawasan ini meliputi kawasan rekreasi dan kawasan pembangunan yang berkeluasan 10.353 hektar. Kawasan TNJGL (Waterfall) ini pada awalnya diselenggara oleh syarikat Mainly Realty Sdn. Bhd. (MRSB) melalui perjanjian penswastaan yang telah ditandatangani antara MRSB dan Kerajaan Negeri Johor pada 14 Mac 1992 selama tempoh 30 tahun (tamat pada 13 Mac 2022) bagi tujuan rekreasi.

Antara kemudahan yang terdapat di dalam kawasan rekreasi ini adalah seperti parkir kenderaan (motorsikal, kereta dan bus), pondok pengawal, surau, kedai cenderamata, kawasan gerai jualan, kawasan rehat, gazebo, kawasan chalet penginapan, dewan tertutup, kolam renang, kawasan pondok dan juga pejabat pengurusan taman. Sebagai tarikan baharu, beberapa unit buggy telah disediakan kepada pengunjung yang hadir secara percuma. Perkhidmatan ini disediakan bagi membantu pengunjung yang berumur dan kanak-kanak untuk menggunakan perkhidmatan ini. Perkhidmatan buggy ini akan membawa pengunjung bermula dari pintu pagar masuk ke kawasan TNJGL (Waterfall) hingga ke kaunter tiket dan akan memendekan masa perjalanan para pengunjung serta memberi kemudahan mesra pengguna.


KOLAM PUTERI

Kolam Puteri dan air terjun ini terletak di ketinggian kira-kira 120-meter dari kaki Gunung Ledang. Perjalanan dari kaki gunung untuk sampai ke Kolam Puteri mengambil masa lebih kurang 15 minit sejauh satu kilometer dengan berjalan. Perjalanan anda untuk sampai ke Kolam Puteri melalui trek pejalan kaki yang telah disediakan dibawah rimbunan silara pokok hutan yang sangat menghijau. Bagi mereka yang keletihan, boleh berehat di bangku tempat duduk yang disediakan sebelum kembali memulakan perjalanan.


GERAI JUALAN

Terdapat 8 unit gerai jualan yang terdiri daripada gerai jualan makanan, minuman, peruncitan dan barang-barang rekreasi yang boleh dibeli oleh pengunjung sebelum melakukan aktiviti rekreasi.


KADAR HARGA KEMASUKAN

Seperti mana yang telah diwartakan di dalam Warta Kerajaan Enakmen Perbadanan Taman Negara Johor 1989 (Peraturan-Peraturan Fi Taman Negara Johor 2016) kadar kemasukan adalah sepeti berikut:

 

 

Pelajar / Warga Emas

Dewasa

OKU

Warganegara

RM3.00

RM5.00

PERCUMA

Bukan Warganegara

RM10.00

RM20.00

Free

Parkir

Motocar/4×4

Motorsikal

Bus/Lorry

 

RM3.00

RM1.00

RM6.00

PERGI KE SANA

Butiran untuk dihubungi

Alamat pejabat:
Taman Negara Johor Gunung Ledang
Batu 26, Jalan Segamat,
84020 Sagil, Ledang,
Johor Darul Ta’zim

Mailing address:
Taman Negara Johor Gunung Ledang
P.O. Box 77, Batu 26, Jalan Segamat,
84020 Sagil, Ledang,
Johor Darul Ta’zim,

Mobile:   +60 13 744 0958

Emel:    tnjglwaterfall@gmail.com
Facebook:  johornationalparks

Google Maps: https://goo.gl/maps/gkYrzxJAzChWgH8R8
Waze: https://ul.waze.com/ul?ll=2.34696293%2C102.63622999&navigate=yes&zoom=17&utm_campaign=default&utm_source=waze_website&utm_medium=lm_share_location
GPS Location: 2°20’27.6″N 102°37’03.0″E


Memandu dari Kuala Lumpur/Singapura

  • Keluar dari Lebuhraya Utara-Selatan di exit 235-Tangkak menuju Tangkak / Muar / Segamat.
  • Selepas tol, belok kanan ke Jalan Muar-Tangkak / Laluan 23, ke arah bandar Tangkak.
  • Terus terus, ikuti tanda-tanda untuk Tangkak, Sagil dan Gunung Ledang.
  • 50 meter selepas Balai Polis Sagil (Balai Polis Sagil) dan selepas Jalan Sempadan anda akan melihat tanda masuk dan pintu masuk ke Taman Hutan Lagenda Gunung Ledang di sebelah kiri anda. Belok kiri.
  • Dari sini, anda perlu memandu melalui estet kelapa sawit hampir 4 km sebelum tiba di pejabat taman.

Ini adalah anggaran waktu perjalanan dengan kereta ke Taman Hutan Lagenda:

  • 5 jam dari Kuala Lumpur
  • 5 jam dari Johor Bahru
  • 6 jam dari George Town, Pulau Pinang
  • 3 jam dari Singapura


Menaiki Bas

Bandar terdekat dengan hab pengangkutan adalah Tangkak. Terdapat perkhidmatan bas ekspres dari Terminal Bersepadu Selatan Kuala Lumpur ke Tangkak (2 jam). Dari Stesen Bas dan Teksi Tangkak anda boleh menaiki teksi ke taman (15 minit).

Bandar utama terdekat adalah Segamat, yang lebih mudah diakses dari selatan. Terdapat perkhidmatan bas ekspres dari Larkin Sentral di Johor Bahru (3 jam) dan Singapura (4.5 jam) ke Segamat serta Terminal Bersepadu Selatan KL ke Segamat (3.5 jam).

Dari Segamat, terdapat banyak bas ekspres ke Tangkak (1.5 jam). Anda juga boleh mendapatkan teksi dari Segamat ke taman (45 minit).Menaiki Keretapi

Stesen kereta api terdekat terletak di Segamat. Maklumat dalam bahagian ini adalah untuk memberikan anda gambaran kasar tentang cara merancang perjalanan anda. Untuk jadual kereta api dan harga tiket semasa, sila semak laman web KTMB.


Dari Singapura
Ambil keretapi Woodlands CIQ – JB Sentral, perjalanan singkat selama 5 minit. Kereta api berjalan hampir setiap jam bermula dari jam 07:00 hingga 11:30 malam.


Dari Johor Bahru (stesen JB Sentral)

Ambil KTM Intercity atau KTM Intercity East Coast Line ke Segamat.


Dari Pulau Pinang (Butterworth) / Kuala Lumpur (KL Sentral)

Untuk sampai ke negeri Johor dari bahagian utara Malaysia, anda boleh mengambil Electric Train Service (ETS) ke stesen pertukaran Gemas. Kemudian ambil perkhidmatan kereta api KTM Intercity atau KTM Intercity East Coast ke Segamat. Anda juga boleh menukar dari garis ETS ke laluan Intercity di Pulau Sebang / Tampin dan Batang Melaka. Sebagai alternatif, KTM Komuter berjalan lebih kerap dan juga berhenti di Pulau Sebang tetapi lebih banyak berhenti dan lebih perlahan.

Galeri Foto

Galeri Video

Skip to content